” Zgotujmy coś razem”
W ramach działań profilaktycznych oraz poszerzania oferty edukacyjnej naszej szkoły Stowarzyszenie ,, Warto! ’’ organizuje spotkania kulinarne, które finansowane są ze środków Miasta Ruda Śląska. W projekt „Zgotujmy coś razem” włączone zostaną osoby z otoczenia uczniów (babcie, mamy czy emerytowani pracownicy szkoły). Osoby te podczas zajęć podzielą się ciekawym pomysłami kulinarnymi oraz przygotują wspólnie z uczniami proponowane potrawy.
Dzięki udziałowi w zajęciach uczniowie będą mieli okazję nauczyć się przygotowania konkretnych posiłków, ale także spędzić czas w sposób ciekawy i interesujący. Organizacja projektu kulinarnego ma na celu kultywowanie i przekazywanie młodszemu pokoleniu dziedzictwa kulturowego i kulinarnego oraz integrację wielopokoleniową. Dzięki tym spotkaniom promowana będzie idea wspólnego spędzania czasu w rodzinnym gronie.
We wrześniu odbył się nabór uczniów, którzy uczestniczą w zajęciach. Wspólne gotowanie poprzedzone zostało wycieczką do Wiejskiej Chaty w Gliwicach- Bojkowie. Uczestnicy projektu wzięli udział w warsztatach ,,W kuchni śląskiej przez cały rok’’. Ciekawe opowieści o śląskich tradycjach kulinarnych wzbogacone zostały przygotowaniem dań przez uczniów. Dzieci przygotowały samodzielnie kluski śląskie oraz wodzionkę.
Kolejne zajęcia ,,Zgotujmy coś razem’’ odbędą się w następujących terminach:
1 października 2016 r. (sobota) zdjęcia
Pierwsze spotkanie kulinarne.
Tematem przewodnim pierwszych warsztatów były tradycyjne śląskie pasty kanapkowe. Dzieci zapoznały się z ciekawymi przepisami kuchni śląskiej. Wspólnie przygotowaliśmy ,,hekele’’ czyli pastę ze słonych śledzi oraz smalec z cebulką.
Uczestnicy projektu szczególnie ucieszyli się z udziału w spotkaniu naszej szkolnej kucharki p.Bożeny Nocoń, która podzieliła się z nami swoimi kulinarnymi umiejętnościami. W spotkaniu brała również udział mama jednej z dziewczynek.
Nakrywanie do stołu, a następnie wspólna degustacja przygotowanych przez nas kanapek w szkolnej świetlicy było podsumowaniem warsztatów.
Opiekunkami projektu są panie Justyna Drozd oraz Anna Firek.
29 października 2016 r. (sobota) zdjęcia
Drugie spotkanie kulinarne w ramach projektu ,,Zgotujmy coś razem’’ odbyło się w sobotę 29 października. Tym razem uczestnicy, pod okiem opiekunek, podjęli się przygotowania typowej śląskiej potrawy-żurku na naturalnym zakwasie.
Praktyczne zadanie kulinarne poprzedzone zostało wspólnym wykonaniem gazetki oraz ułożeniem potrzebnego przepisu. Po przydzieleniu zadań wszyscy chętnie przystąpili do pracy.
Efektem naszej pracy był żurek z wędliną, jajkiem i ziemniakami. Ważnym etapem zajęć było nakrywanie do stołu i wspólna degustacja potrawy.
Gościem spotkania była pani kucharka Bożena Nocoń, która przekazała wiele cennych wskazówek do pracy. Na zajęciach obecna była również mama jednej z dziewczynek.
Uczestnicy projektu niecierpliwie czekają na kolejne spotkanie, które odbędzie się 19 listopada.
19 listopada 2016 r. (sobota) zdjęcia
Trzecie spotkanie kulinarne w ramach projektu Stowarzyszenia ,,Warto!”,,Zgotujmy coś razem’’W sobotę 19 listopada 2016 roku uczestniczyliśmy w kolejnych zajęciach. Tym razem tematem spotkania były ciasta i desery związanych z naszym regionem. Uczestnicy zapoznali się z ciekawymi przepisami na kołocze, szpaizy i pierniki.
Następnie przystąpiono do działań kulinarnych. Jedna grupa zajęła się przygotowaniem świątecznego piernika, druga ciasta ze śliwkami.
Uczestnicy projektu mogli wykazać się własna inwencją podczas przygotowywania deserów z galaretek, owoców, bakali oraz bitej śmietany. Każdy skomponował swój pucharek.
Uczestnicy, pod okiem pań prowadzących, zaaranżowali kawiarenkę i wspólnie degustowali przygotowane słodkości. Tym razem w spotkaniu uczestniczyła szkolna kucharka pani Bożena.
7 grudnia 2016 r. zdjęcia
Ostatnie- czwarte warsztaty kulinarne w ramach projektu ,,Zgotujmy coś razem’’ odbyły się w środę 7 grudnia. Spotkanie to miało wyjątkową, świąteczną oprawę. Tym razem naszym zadaniem było przygotowanie śląskiego obiadu świątecznego. Uczestnicy, pod czujnym okiem opiekunek- Pani Justyny Drozd i pani Anny Firek, przygotowywali śląską roladę nadziewaną boczkiem, cebulką i ogórkiem kiszonym. Wspólnie przyrządziliśmy również pyszną modrą kapustę z boczkiem i cebulą. Oczywiście śląski obiad to także swojskie kluski, które wykonaliśmy z wielką przyjemnością. Świąteczny obiad miał również odpowiedni uroczysty nastrój. Pięknie nakryliśmy stoły, ozdobiliśmy świątecznymi akcentami. Wspólnie degustowaliśmy przygotowane potrawy. Na tak uroczystym obiedzie oprócz uczestników projektu nie zabrakło również gości, a wśród nich: pani dyrektor naszej szkoły, pani kucharka Bożena Nocoń oraz wychowawcy świetlicy.
Galeria zdjęć:
Wycieczka do Wiejskiej Chaty w Gliwicach- Bojkowie
” Zgotujmy coś razem”- druga edycja
Ruszyła druga edycja projektu kulinarnego wspieranego przez Stowarzyszenie „WARTO!” działające przy naszej szkole. Dzięki udziałowi w zajęciach uczniowie będą mieli okazję nauczyć się przygotowania konkretnych posiłków, ale także spędzić czas w sposób ciekawy i interesujący. Organizacja projektu kulinarnego ma na celu kultywowanie i przekazywanie młodszemu pokoleniu dziedzictwa kulturowego i kulinarnego oraz integrację wielopokoleniową. Dzięki tym spotkaniom promowana będzie idea wspólnego spędzania czasu w rodzinnym gronie.
We wrześniu odbył się nabór uczniów, którzy uczestniczą w zajęciach. Wspólne gotowanie poprzedzone zostało wycieczką do Wiejskiej Chaty w Gliwicach- Bojkowie. Uczestnicy projektu wzięli udział w warsztatach ,,W kuchni śląskiej przez cały rok’’. Uczestnicy mogli wysłuchać ciekawych opowieści nt. tradycji związanych z kuchnią śląską, jak również sprawdzić swoją wiedzę w praktyce. Dzieci przygotowały samodzielnie kluski śląskie oraz wodzionkę.
Wycieczka do Wiejskiej Chaty w Gliwicach- Bojkowie 2018
29 września 2018 r. (sobota) zdjęcia
Pierwsze spotkanie kulinarne.
Tematem przewodnim pierwszych warsztatów były tradycyjne śląskie pasty kanapkowe. Uczestnicy projektu zapoznali się z ciekawymi przepisami kuchni śląskiej. Wspólnie przygotowaliśmy ,,hekele’’ czyli pastę ze słonych śledzi oraz smalec z cebulką.
W spotkaniu brała również udział starsza siostra jednej z dziewczynek.
Warsztaty kulinarne zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych przez nas kanapek.
Opiekunkami projektu są panie Justyna Drozd, Anna Firek, Anna Stylec.
SKŁADNIKI:
– opakowanie śledzi solonych matiasów
– 2 średnie ogórki kiszone
– 3 jajka
– 1 mała cebula
– pieprz naturalny
– musztarda
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie pokroić w drobną kosteczkę, lub zemleć w maszynce do mięsa, podobnie ugotowane na twardo jajka, ogórki kiszone i cebulę. Całość połączyć i przyprawić do smaku mielonym pieprzem i musztardą.
20 października 2018 r. (sobota) zdjęcia
Drugie spotkanie kulinarne.
Kolejny już raz uczestnicy projektu „Zgotujmy coś razem” spotkali się w sobotni poranek. Tym razem gotowali śląski żurek. Uczestnicy przygotowali tradycyjną śląską zupę na zakwasie. Musieli pokroić i przesmażyć kiełbasę, oraz cebulę boczek, ugotować jaja i ziemniaki. Odpowiednio przyprawić. Wszystko to odbywało się pod okiem zaproszonego eksperta- naszej szkolnej kucharki pani Iwony. Efekt był zadowalający. Gdy żur był gotowy wszyscy zasiedli do wspólnego stołu. Uczestnikom żurek bardzo smakował a pani Iwona pochwaliła pracę uczestników.
10 listopada 2018 r. (sobota) zdjęcia
Trzecie spotkanie kulinarne zdominowane było przez słodkości. tym razem uczestnicy przygotowali przepyszne desery z wielosmakowych galaretek i bakalii. Dużym atutem były też piękne dekoracje przygotowanych deserów. Ponadto uczestnicy pod okiem opiekunek upiekli ciasto ze śliwkami i wspaniały piernik. Na zakończenie zajęć wszyscy delektowali się przygotowanymi smakołykami. Gościem specjalnym na naszym spotkaniu była pani Monika Brych – prezes Stowarzyszenia „WARTO!”.
SKŁADNIKI:
– 2 jajka,
– ½ szklanki oleju
– ½ szklanki mleka
– 1 szklanka cukru
– cukier waniliowy
– 2 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Jajka zmiksować z cukrem. Następnie dodawać olej, mleko i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wyrobione ciasto wylać na blachę do pieczenia. Na cieście ułożyć owoce. Wstawić do piekarnika . Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
SKŁADNIKI:
– 1 jajko,
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka cukru
– 2 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody,
– 1 łyżeczka cynamonu,
– 1 opakowanie przyprawy do piernika,
– 2 łyżeczki kakao,
– 4 łyżki stołowe dżemu śliwkowego,
– ½ szklanki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki dodawać po kolei, jak w przepisie podano. Wymieszać dokładnie i wylać na tortownicę lub małą blaszkę. Wstawić do piekarnika . Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Piernik można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
1 grudnia 2018 r. (sobota) zdjęcia
Dzisiaj już po raz ostatni spotkali się w sobotnie przedpołudnie uczestnicy projektu „Zgotujmy coś razem „. Tym razem pracowali pod okiem pani Bożeny – szefowej naszej szkolnej kuchni. Przyrządzali tradycyjny śląski obiad- kluski, rolady i modro kapusta. Spotkanie zakończyło się wspólnym posiłkiem przy pięknie przygotowanym stole. Smakowało wyśmienicie.
Uczestnicy projektu zaproponowali paniom prowadzącym, żeby kontynuować zajęcia w przyszłym semestrze. 🙂